Drie handige tips om minder data te gebruiken tijdens je vakantie

19-07-2022

Drie handige tips om minder data te gebruiken tijdens je vakantie

 

De vakantie breekt weer aan. En na twee jaar vooral in eigen land op vakantie te zijn geweest, hebben veel van ons een tripje naar het buitenland geboekt. In het buitenland wil je natuurlijk wel gewoon voldoende beltegoed hebben. In ieder geval voor noodgevallen, maar ook om het thuisfront te bellen en je mooiste avonturen meteen te delen met je vrienden. Maar ben je bang voor hoge telefoonkosten in het buitenland? Met deze drie handige tips kun je flink besparen op je data en dus op je kosten.

 

1. Maak zoveel mogelijk gebruik van lokale wifi-netwerken

Foto’s en video’s delen via social media kost veel data. Je kunt voorkomen dat je telefoon data gebruikt door hiermee te wachten tot je kunt inloggen op een openbaar wifi-netwerk. Er zijn handige apps die je kunt gebruiken om overal een gratis wifi-hotspot te vinden:

  • Wiman: in deze gratis app vind je een database met meer dan zestig miljoen wifi-hotspots wereldwijd. De app heeft een interactieve kaart waar je ook offline wifi-hotspots bij jou in de buurt op kunt vinden. Zo kost het zoeken je geen data Sommige hotspot-eigenaren maken hun wachtwoord openbaar, zodat je deze ook kunt gebruiken. De app is beschikbaar voor Android-gebruikers. 
  • WiFi Map: zowel Android als iOS-gebruikers kunnen deze gratis app gebruiken. Hij bevat een interactieve kaart waar je alle wifi-hotspots in de omgeving kunt zien. Wereldwijd zijn er ongeveer 100 miljoen hotspots aangesloten. Er is er dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. Je kunt de app ook offline gebruiken, zodat het zoeken naar hotspots je geen data kost. 
  • WiFi Finder: Met WiFi Finder kun je zelf bepalen van welke hotspots je gebruik wilt maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hotels, cafés, restaurants en winkels. De app is gratis, maar je hebt wel een abonnement nodig als je offline-kaarten wilt bekijken. De app is zowel beschikbaar voor Android als voor iOS. 

 

Vodafone

Vodafone

Lycamobile

Lycamobile

Lebara

Lebara

KPN

KPN

T-Mobile

T-Mobile

Ortel

Ortel

L-Mobi

L-Mobi

GT Mobile

GT Mobile

 

2. Installeer apps die je ook offline kunt gebruikenMan die in het water springt tijdens vakantie

Hoe meer je offline bent hoe minder data je verbruikt. Er zijn tegenwoordig veel apps die je offline kunt gebruiken. Deze zijn handig om te downloaden als je op vakantie gaat. Je kunt ze namelijk altijd en overal gebruiken. 

 

Om data te besparen is het ook handig om voordat je vertrekt alvast je favoriete films, series en muziek te downloaden. Downloaden of streamen kost namelijk veel data die je op deze manier bespaart. Een extra voordeel is dat je je gedownloade films, series of muziek overal kunt kijken of luisteren, omdat je niet afhankelijk bent van wifi. Bekende aanbieders die dit aanbieden zijn Netflix en Spotify.

 

3. Schakel internet en apps uit als je ze niet gebruikt

Als je internet en apps niet uitschakelt als je ze niet gebruikt blijven ze data slurpen. Je kunt internet en apps uitschakelen in de instellingen van je telefoon. Op een iPhone doe je dit door twee keer de homeknop in te drukken en de apps die je wilt uitschakelen omhoog te swipen. Bij Android ga je naar de ‘Recent Gebruikte Apps’ knop en swipe je de apps naar rechts. Zet ook vooral de optie ‘ververs op de achtergrond’ uit. De apps zijn dan niet actief als je ze niet gebruikt en dat scheelt je de nodige data.

 

Geniet van het moment

Een andere manier om data te besparen is door je telefoon tijdens je vakantie zo weinig mogelijk te gebruiken. Het is leuker om je vakantie in ‘real life’ dan via je telefoon te beleven. Je bent in een andere omgeving en weg van huis. Geniet dus van het moment en van wat er om je heen gebeurt. Fijne vakantie!