Hoe duurzaam is het delen van een auto?

30-05-2022

Het delen van een auto is een van de meest effectieve manieren om slim om te gaan met vervoer. Des te meer mensen een auto delen, des te minder automobilisten op de weg. Dat scheelt weer in de hoeveelheid auto’s op de rijbaan. Het gevolg? Minder files, minder CO2 uitstoot en minder geluidsoverlast voor omwonenden. Maar er zijn nog veel meer voordelen aan het delen van auto's.

Zo werkt het delen van een auto

We kennen allemaal het fenomeen van carpoolen: het delen van vervoer van en naar een bestemming om de kosten van de reis te verdelen over alle inzittenden. Het grootste nadeel van carpoolen is echter dat bijrijders erg afhankelijk van elkaar worden. Met het delen van een auto middels een verhuurbedrijf, zoals Share Now, is dat nadeel verleden tijd.

Dit soort bedrijven werken met een app waarop je je registreert. Nadat je rijbewijs en identiteit geverifieerd zijn wordt je account geactiveerd en kun je een auto reserveren. De auto’s staan op verschillende plekken geparkeerd door andere gebruikers die je voorgingen. Middels een kaart kun je zien welke auto zich het dichts bij jou bevindt. Je kunt deze dan direct reserveren en met je smartphone openen als je er eenmaal klaar voor bent.

Alle aanbieders hebben een eigen ruimte waarin de auto’s weer achtergelaten kunnen worden. Die van Share Now bevindt zich bijvoorbeeld in hartje Amsterdam, maar dat betekent niet dat je alleen in de omgeving Amsterdam moet blijven, Je kunt overal heen rijden waar je wil, maar dient de auto aan het einde van je rit terug wel weer te brengen naar de zogeheten home area.

Helpt het delen van een auto het milieu daadwerkelijk?

Het meest voor de hand liggende voordeel van het delen van auto’s is dus dat er uiteindelijk minder auto’s op de weg zijn. Auto’s zijn een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering en dus is het terugdringen van de uitstoot essentieel voor verbetering van ons milieu.

Daarnaast dienen bedrijven die deelauto’s aanbieden te voldoen aan strenge eisen. Als je een deelauto neemt, zul je dus altijd rijden in een nieuwere auto met beter comfort en een minder belastende uitlaat. Daar kan een oudere wagen niet tegenop. Oudere auto’s worden overigens tegenwoordig in veel stadscentra geweerd, juist omdat ze zo vervuilend zijn. Steden die dergelijke milieuzones hebben ingesteld zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Je kunt bij het delen van een auto soms zelfs nog kiezen tussen verschillende modellen. Wanneer je een kleine rit net buiten de stad maakt heb je eigenlijk al voldoende aan een kleine, elektrische auto. Grotere auto’s blijven dus staan terwijl kleine, zuinige auto’s vaker gebruikt worden.

Helpt het delen van een auto het milieu daadwerkelijk?

Een auto delen is een makkelijke en snelle oplossing voor mensen die geen eigen auto willen kopen of leasen. Tegenwoordig richtten de meeste deel auto bedrijven zich op elektrische auto’s, omdat deze toegestaan zijn in de milieuzones van gemeenten. Share Now Amsterdam heeft bijvoorbeeld diverse elektrische auto’s beschikbaar die je met één druk op de knop kunt reserveren. Denk aan een MINI Electric of een BMI i3.

Op zoek naar iets groters, bijvoorbeeld voor een meerdaagse trip? Kies dan voor een BMW 1 Serie voor maximaal comfort of kies voor vrijheid met een MINI Cabrio. Je bagage neem je gemakkelijk mee van en naar Schiphol in een Mercedes-Benz GLA of een Peugeot 3008. Geen zorgen over parkeren op het vliegveld: daar hebben auto deelbedrijven hun eigen gereserveerde parkeerplekken. Zo heb je altijd een auto binnen bereik.

Bekijk hier all onze cadeaukaarten.